Over het koor

Hét Concertkoor werd in september 1994 opgericht onder auspiciën van de toenmalige Muziekschool van Bergen op Zoom als projectkoor voor een tweetal doelen: de tweejaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus Passion en als basiskoor voor de grote koorprojecten van het Muziekfestival West-Brabant. Van beide projecten was de oprichter van het koor Alex Vermeulen ook de initiator.

In deze vorm zong het koor vele uitvoeringen van de Matthäus Passion (naast Bergen op Zoom ook meerdere malen in Oosterhout en Zaltbommel) en werkte het mee aan de series koorconcerten van het Muziekfestival West-Brabant: vier uitvoeringen van de Grande Messe des Morts van Hector Berlioz in 1996 en vijf uitvoeringen van de Messa da Requiem van Verdi in 1998. Beide concerten werden ook op CD uitgebracht. Daarnaast zong het koor (nog steeds in projectvorm) de Requiemmissen van Mozart en Dvorak, het Stabat Mater van Dvorak en het Weihnachts Oratorium van Bach.

In 2005 werd afscheid genomen van de muziekschool en ging het koor als zelfstandige vereniging verder. Dit leidde binnen korte tijd tot een stormachtige ontwikkeling. Niet alleen werden in Bergen op Zoom vele concerten gegeven, maar kreeg het koor binnen enkele jaren vele uitnodigingen. In Antwerpen zong het de Messe Es-Dur van Hummel samen met het Requiem van Mozart en werkte het er ook mee aan het Internationale Stemmenfestival met het Miserere van Gorecki.

In eigen land zong het koor diverse concertseries met Requiemmissen van Verdi en Mozart waaronder drie maal in het Amsterdamse Concertgebouw. In de regio Bergen op Zoom is het koor inmiddels uitgegroeid tot de grootste koorvereniging met tal van uitvoeringen.

Het seizoen is opgebouwd rond vier vaste concertperioden: najaarsconcert, kerstconcert, passieconcert en een herdenkingsconcert of een voorjaarsconcert. Daarnaast organiseert het koor middels de aangesloten Stichting HCK-Kamermuziek ook diverse andere concerten waar het koor zelf niet rechtstreeks bij betrokken is, maar wel incidenteel aan deelneemt zoals het vaste Nieuwjaarsconcert (op 1 januari) en de serie kamermuziekconcerten.

In april 2010 maakte het koor haar eerste grote concertreis, met het Requiem van Mozart naar Kiev. In oktober 2011 ging het koor op uitnodiging naar New York voor het uitvoeren van het Stabat Mater van Dvorák, met in maart 2012 een tegenconcert met het Stabat Mater van Dvorák in de grote zaal van het Concertgebouw.

In december 2012 organiseerde Hét Concertkoor voor het eerst een scratch-concert, in de st. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom, met The Messiah van Händel.

In 2014 is voor de eerste maal Annelies als herdenkingsconcert uitgevoerd. Dit oratorium van James Whitbourn op de teksten uit het dagboek van ANNE FRANK is de eerste van de reeks vernieuwende concerten van jonge eigentijdse componisten. De vernieuwde programmering wordt zeer gewaardeerd en zal nog meerdere malen worden toegepast.