HERDENKINGSCONCERT van het einde van de EERSTE WERELDOORLOG

Op 11 november 1918 om 11 uur 's ochtends zwegen de kanonnen en eindigde de eerste wereldoorlog met de wapenstilstand.
Exact 100 jaar later herdenkt Hét Concertkoor in Bergen op Zoom deze zo belanrijke datum 11.11.11.18 met het Requiem van Dvorak, een diep emotioneel werk en een van de indrukwekkenste en beste sacrale composities ooit geschreven!

De stad Bergen op Zoom voor duizenden van onze zuiderburen een reddingsboei. Na de val van Antwerpen vluchtten de Belgen massaal naar het noorden en ontving Bergen op Zoom in zeer korte tijd tienduizenden wanhopige mensen.
Een groot aantal keerde terug toen de stijd voorbij was en de Duitse bezetting van het noorden van België een feit was. Maar velen van hen bleven de gehele oorlog in Bergen op Zoom en durfden na 11 november 2018 pas aan huiswaarts keren te denken.

Op YouTube staat een uitstekende uitvoering van dit prachtige Requiem, uitgevoerd door koor en orkest van de Bayrische Rundfunk onder leiding van Mariss Jansons. Volg deze link: DVORAK REQUIEM

Dvorak componeerde dit Requiem rond een even eenvoudig als indrukwekkend melodisch motief, bestaande uit een omspeling van de grondtoon (een stijgende halve toon gevolgd door een deerniswekkkende dalende verminderde terts), waarmee het werk begint en in het gehele werk in vele variaties als centraal thema voortdurend terugkeert.