Alex Vermeulen

Alex Vermeulen is in 2018 begonnen aan zijn 43ste jaar als concertzanger. Hij debuteerde als piepjonge solist bij het openingsconcert 'Amsterdam 700' in 1975 in het tweede jaar van zijn opleiding aan het conservatorium van Amsterdam, de stad ook waar hij alleen al in Het Concertgebouw meer dan 170 maal solistisch optrad. Hij studeerde zang bij louis Devos, volgde er tevens de opera opleiding en vervolgde zijn zangstudie - na afronding in Amsterdam met het solistendiploma -  aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij zong daarna vele rollen bij de Nederlandse en Vlaamse Opera, en de Opera van Wallonië, met opera's van Verdi, Boito, Puccini, Wagner, Dvorak, Massenet, Gounod, Rossini en Monteverdi maar ook in Salome (Strauss), The Consul (Menotti), Die Gezeichneten (Schreker), Escorial (Levy), Lavinia (Barraud), Death in Venice en Rape of Lucretia (Britten), Oedipus Rex (Stravinsky) en in vele opera’s van Haydn en Mozart. Alex Vermeulen bouwde een omvangrijk concertrepertoire op, van werken als Beethovens 9e Symfonie en de Requiem missen van Verdi, Berlioz en Dvorak tot modernere werken als Golgotha (Martin), Les Noces (Stravinsky) - o.a. bij het Nationale Ballet - en werken van Schnittke, Lutoslawsky (o.a het 12-toons werk Paroles Tissées) en van Pärt. Van Ennio Morricone zong hij de wereldpremière van diens passieoratorium Una Via Crucis. Hij zong onder dirigenten als de Waart, van Steen, Stulen, Bakels, Vis, Soudant, Ros Marba, Badea, Soustrot, Markovski, Santa, Zollman, Bartholomée, Paillard, Gribanov, Shpiller, Tabachnik, Panteleev en Frantz. Hij maakte vele radio- en tv-opnamen bij concerten in heel Europa tot in Rusland toe en nam ook diverse cd's op, waaronder de Caeciliamis van Gounod, Händels Messiah, Bachs Matthäus Passion, Verdi's Requiem, Stabat Mater Pärt, en Schuberts Winterreise. Bij het eeuwfeest van het Conservatorium van Amsterdam zong hij in het bijzijn van de koninklijke familie L'Enfant Prodigue van Debussy in het Concertgebouw (waar hij alleen al meer dan 175 maal solistisch optrad). In het najaar van 2005 zong hij als solist bij het huwelijk van Prins Floris en Aimée, dat live door de NPO werd uitgezonden. Hij trad op bij prestigieuze festivals als Korenfestival van Morvan - waar hij vele jaren achtereen als solist te gast was - het Festival Consonances St. Nazaire, Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Finca Festival Gran Canaria, maar ook in zijn eigen provincie bij de prestigieuze concerten van de Stichting Stabat Mater in Oirschot.

Naast zanger is Alex Vermeulen ook concertorganisator en stichter en artistiek leider van Hét Concertkoor te Bergen op Zoom. In de ongekend cultuurrijke jaren negentig van de vorige eeuw initieerde hij samen met zijn muziekvriend André Telderman, het Muziekfestival West-Brabant waarvan hij van 1990 tot het einde van het festival (in 2000) artistiek directeur was. In die hoedanigheid haalde hij vele artiesten van wereldfaam naar West-Brabant (zoals Argerich, Sherkassky, Repin, The King’s Singers, Zacharias, de Larocha, Vera, Ortiz en Berman e.v.a.) en bood hij ook een podium aan jonge talenten, waarvan een aantal uitgroeide tot wereldster, met name Janine Jansen en Maxim Vengerov. In 1994 richtte hij in Bergen op Zoom Hét Concertkoor op ten behoeve van het eerder genoemde Muziekfestival waarmee hij diverse series koorprodukties organiseerde zoals het Requiem van Berlioz (1996), het Requiem van Verdi, Les Noces van Stravinsky (beide in 1998) en in opdracht van Rotary Bergen op Zoom de tweejaarlijkse Matthäus Passion in Bergen op Zoom vanaf 1995. De afgelopen vijf jaren voerde hij met dit koor gemiddeld vier concerten per jaar in Bergen op Zoom uit en organiseerde hij diverse tournees in Nederland, waarbij ook steevast het Concertgebouw in Amsterdam werd aangedaan. In april 2010 trad het koor ook op in Kiev (Oekraïne) en in oktober 2011 in New York. In Bergen op Zoom organiseert hij als voorzitter van de Stichting HCK Kamermuziek ook jaarlijks de serie kamermuziekconcerten en vanaf 2009 is hij tevens verantwoordelijk voor de muzikale invulling van Musica Nautica Sint-Annaland, het zomerse klassieke muziekfestijn op een ponton in de jachthaven. Wegens zijn jarenlange verdiensten op muziekgebied ontving Alex Vermeulen in 2002 de Prijs voor Kunst en cultuur van stad en Ommeland van bergen op Zoom, dezelfde verdiensten waarvoor hij in 2013 koninklijk werd onderscheiden.
De laatste jaren neemt hij bijzondere initiatieven tot repertoirevernieuwing bij zijn Concertkoor waarbij hij kan bogen op zijn grote repertoirekennnis. Zo zong het koor al meerdere Nederlandse premieres van werken van James Whitbourn, Ola Gjeilo, Steve Pilkington en Eriks Esenvalds.

Follow alexvermeulen_ on Twitter