Alex Vermeulen

Alex Vermeulen studeerde zang en opera aan de Conservatoria van Amsterdam en Brussel. In het tweede studiejaar van zijn opleiding in Amsterdam debuteerde hij bij het openingsconcert van Amsterdam 700 en hij werd al tijdens zijn zangstudie een veelgevraagd solist. Hij zong bij de Nederlandse en Vlaamse Opera, en de Opera van Wallonië, met opera's van Verdi, Puccini, Wagner en Dvorak, maar ook in Salome (Strauss), The Consul (Menotti), Die Gezeichneten (Schreker), Escorial (Levy), Lavinia (Barraud), Death in Venice en Rape of Lucretia (Britten), Oedipus Rex (Stravinsky) en in opera’s van Haydn en Mozart. Alex Vermeulen bouwde een omvangrijk concertrepertoire op, van werken als Beethovens 9e Symfonie en de Requiem missen van Verdi, Berlioz en Dvorak tot modernere werken als Golgotha (Martin), Les Noces (Stravinsky) - o.a. bij het Nationale Ballet - en werken van Schnittke, Lutoslawsky (o.a het 12-toons werk Paroles Tissées) en van Pärt. Van Ennio Morricone zong hij de wereldpremière van diens passieoratorium Una Via Crucis. Hij zong onder dirigenten als de Waart, van Steen, Stulen, Bakels, Vis, Soudant, Ros Marba, Badea, Soustrot, Markovski, Santa, Zollman, Bartholomée, Paillard, Gribanov, Shpiller, Tabachnik, Panteleev en Frantz. Hij maakte vele radio- en tv-opnamen in heel Europa tot in Rusland toe en nam ook diverse cd's op, waaronder de Caeciliamis van Gounod, Händels Messiah, Bachs Matthäus Passion, Verdi's Requiem, Stabat Mater Pärt, en Schuberts Winterreise. Bij het eeuwfeest van het Conservatorium van Amsterdam zong hij in het bijzijn van de koninklijke familie L'Enfant Prodigue van Debussy in het Concertgebouw (waar hij alleen al meer dan 150 maal solistisch optrad). In het najaar van 2005 zong hij als solist bij het huwelijk van Prins Floris en Aimée, dat door de NOS werd uitgezonden. Hij trad op bij prestigieuze festivals als Festival van Morvan, Consonances St. Nazaire, Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Finca Festival Gran Canaria.

Naast zanger is Alex Vermeulen ook concertorganisator en artistiek leider van Hét Concertkoor te Bergen op Zoom. Hij initieerde - samen met André Telderman - het Muziekfestival West-Brab