Alex Vermeulen

Alex Vermeulen studeerde zang en opera aan de Conservatoria van Amsterdam en Brussel. In het tweede studiejaar van zijn opleiding in Amsterdam debuteerde hij bij het openingsconcert van Amsterdam 700 en hij werd al tijdens zijn zangstudie een veelgevraagd solist. Hij zong bij de Nederlandse en Vlaamse Opera, en de Opera van Wallonië, met opera's van Verdi, Puccini, Wagner en Dvorak, maar ook in Salome (Strauss), The Consul (Menotti), Die Gezeichneten (Schreker), Escorial (Levy), Lavinia (Barraud), Death in Venice en Rape of Lucretia (Britten), Oedipus Rex (Stravinsky) en in opera’s van Haydn en Mozart. Alex Vermeulen bouwde een omvangrijk concertrepertoire op, van werken als Beethovens 9e Symfonie en de Requiem missen van Verdi, Berlioz en Dvorak tot modernere werken als Golgotha (Martin), Les Noces (Stravinsky) - o.a. bij het Nationale Ballet - en werken van Schnittke, Lutoslawsky (o.a het 12-toons werk Paroles Tissées) en van Pärt. Van Ennio Morricone zong hij de wereldpremière van diens passieoratorium Una Via Crucis. Hij zong onder dirigenten als de Waart, van Steen, Stulen, Bakels, Vis, Soudant, Ros Marba, Badea, Soustrot, Markovski, Santa, Zollman, Bartholomée, Paillard, Gribanov, Shpiller, Tabachnik, Panteleev en Frantz. Hij maakte vele radio- en tv-opnamen in heel Europa tot in Rusland toe en nam ook diverse cd's op, waaronder de Caeciliamis van Gounod, Händels Messiah, Bachs Matthäus Passion, Verdi's Requiem, Stabat Mater Pärt, en Schuberts Winterreise. Bij het eeuwfeest van het Conservatorium van Amsterdam zong hij in het bijzijn van de koninklijke familie L'Enfant Prodigue van Debussy in het Concertgebouw (waar hij alleen al meer dan 150 maal solistisch optrad). In het najaar van 2005 zong hij als solist bij het huwelijk van Prins Floris en Aimée, dat door de NOS werd uitgezonden. Hij trad op bij prestigieuze festivals als Festival van Morvan, Consonances St. Nazaire, Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Finca Festival Gran Canaria.

Naast zanger is Alex Vermeulen ook concertorganisator en artistiek leider van Hét Concertkoor te Bergen op Zoom. Hij initieerde - samen met André Telderman - het Muziekfestival West-Brabant waarvan hij van 1990 tot het einde van het festival (in 2000) artistiek directeur was. In die hoedanigheid haalde hij vele grote artiesten van wereldfaam naar West-Brabant (zoals Argerich, Sherkassky, Repin, The King’s Singers, Zacharias, de Larocha, Vera, Ortiz en Berman e.v.a.) en bood hij ook een podium aan jonge talenten, waarvan een aantal uitgroeide tot wereldster, met name Janine Jansen en Maxim Vengerov. In 1994 richtte hij in Bergen op Zoom Hét Concertkoor op ten behoeve van het eerder genoemde Muziekfestival waarmee hij diverse series koorprodukties organiseerde zoals het Requiem van Berlioz (1996), het Requiem van Verdi, Les Noces van Stravinsky (beide in 1998) en in opdracht van Rotary Bergen op Zoom de tweejaarlijkse Matthäus Passion in Bergen op Zoom vanaf 1995. De afgelopen vijf jaren voerde hij met dit koor gemiddeld vier concerten per jaar in Bergen op Zoom uit en organiseerde hij diverse tournees in Nederland, waarbij ook steevast het Concertgebouw in Amsterdam werd aangedaan. In april 2010 trad het koor ook op in Kiev (Oekraïne) en in october 2011 in New York. In Bergen op Zoom organiseert hij als voorzitter van de Stichting HCK Kamermuziek ook jaarlijks de serie kamermuziekconcerten en vanaf 2009 is hij tevens verantwoordelijk voor de muzikale invulling van Musica Nautica Sint-Annaland, het zomerse klassieke muziekfestijn op een ponton in de jachthaven.

Follow alexvermeulen_ on Twitter